dilluns, 29 de juny del 2009

L’ESPIELL GANXÓ PARTICIPEN EN LA DETERMINACIÓ D’UNA NOVA ESPÈCIE VEGETAL INVASORA TROBADA A SANT FELIU DE GUÍXOLS

Contràriament a la creença que la flora del Mediterrani és del tot coneguda, un estudi recent estableix que hi ha una espècie nova , trobada a Sant Feliu de Guíxols. La troballa va tenir lloc el passat mes de maig. Parlem d’una espècie extraordinària, doncs no se’n coneix cap semblant.

Es tracta possiblement d’un arbre, tot i que alguns científics parlen d’algun tipus de mutació genètica d’algun arbust ja determinat. És erecte, de fins a 1.60 metres d’altura, sense ramificacions. De moment no presenta fullatge, per tant, se l’atorga la qualitat caducifòlia, i seria en aquest període que es dóna la floració. Estudiant els seus capítols, s’ha arribat a la conclusió que podríem tenir cinc subespècies: amb inflorescències grogues, verdoses, blaves, marronoses i grisoses.

Colonitza hàbitats principalment desèrtics i/o àrids. Es força invasiva i agressiva, doncs la seva aparició comporta l’extinció de les espècies properes a ella. S’han trobat 200 exemplars en un camp sec molt proper a la ubicació de la nova escola ganxona CEIP Ardenya (ronda de Sant Feliu).

El impacte mediambiental,ecològic i, sobretot, econòmic, que està causant la nova espècie pot portar a que la Convenció sobre la Biodiversitat decideixi definir-la com a perillosa espècie exòtica invasora.

Per aquest motiu l’Espiell Ganxó està realitzant un treball de recerca per tal d’esbrinar la causa d’aquesta invasió i trobar solucions: la hipòtesis principal és que es tracta d’una plantació descontrolada i realitzada per l’ésser humà. L’única solució eficient és desfer aquesta gran plantació i portar cada exemplar en un indret urbà on pugui estar controlat per un tècnic. Aquest tècnic hauria de ser l’encarregat d’assegurar-se que cada exemplar rebi les atencions necessàries .

Algunes fonts indiquen que els responsables d’aquesta plantació han rebut ordres des d’alguna àrea de l’Ajuntament ganxó. La inversió econòmica per a realitzar-la deu haver estat important. Però per a resoldre aquest error serà necessari repetir aquest moviment, i per tant, es podria dir que ha estat una inversió perduda, inútil.

Significa això que els ciutadans ganxons han pagat uns impostos que s’han malgastat? Aquesta hipòtesis formaria part d’un altre estudi...

Segons els nostres estudis els primers exemplars van ser plantats fa més d’un mes. És molt probable que si no es poses en marxa el pla d’actuació per a resoldre el problema, els impactes ambientals i econòmics es poden agreujar.

La nova espècie ha estat batejada amb el nom científic de Cubilus scombrarius. Tot seguit trobareu una fotografia que mostra la troballa.


ESPIELL GANXÓ


7 comentaris:

  1. Impactant !!! M’heu deixat de pedra. UI ! Perdó, de plàstic. Gràcies per aclarir-me que és fruit de la mà de l’home. Al veure la fotografia m’ha vingut un sobrecor, docs pensava que havíem estat escollits com punt mundial d’aterratge per a una invasió extraterrestre. Quina por ! Quina por em fa la mà de l’home. De totes totes, no us preocupeu Espinells !!!!! Coneixedors com som, de la cura pel medi que tenen a aquest poble, de ben segur que son de plàstic biodegradable, no contaminant, i es desfaran sols abans de sortir d’allà. Al menys la inversió pessetera, en temps de crisi, no haurà donat mal resultat. No ens atacaran pas. Ara bé, ús el que s’entén per ús ... si n’avesin pogut fer.

    ResponElimina
  2. Ostres!!!!! i jo que em pensava que era un exèrcit de robots allà tots quadrats guardant el "fuerte" mentre alguns d'ells estan de francotiradors en punts estrategics del poble (no gaires per això...) atacant amb el seu "escupibasura"....

    ResponElimina
  3. torno a ser el david i repeteixo el que ja us vaig comentar: als contenidors del meu "barri" no hi cap res més, ni un mocador de paper, per tant, el que hauré de fer és portar les meves escombraries a l'ajuntament, poder el senyor alcalde em sabria dir que n'hem de fer amb les deixalles...

    ResponElimina
  4. Jo crec que falta organització i sobretot INFORMACIO. Al meu barri ningú a rebut una miserable carta per explicar com funciona el reciclatge. Es vergonyòs.

    ResponElimina
  5. Més vergonyos és que els responsables de les escombreries, treballadors de l'ajuntament, què els hi paguem el sou, co....., no estiguin al carrer per ineptes. Despès s'enfaden si els hi hiem "funcionaris". Clar que s'enfaden, si no funcionen. I als responsables polítics d'aquest irresponsables funcionaris, que deixin de salvarlis el cul, que si dimiteixo, que si no dimiteixo, que a la cap d'àrea aquesta dels diaris, no la toquin, Son uns margarites. I mentre van arrencan els petals, ara m'enfado .. ara no ... podrien venir pel meu carrer que no deu sortir al plànol, com no és turistic, i flairar la pudor de merde que deixen anar unes boses d'escombreries que han arrelat al terra. A qui a delegat el sr. alcalde les escombreries. Pues que agafin tots dos l'escomra i netigin coy ! Potser quan no paguem els impostos de les escombreries come´çarant a vellugar el cul. Que no paguin a qui no treballa. I l'empresa d'escombries aquesta de quí és ? de Cespa com diuen els seus camions, de l'ajuntament o nostra, que al final som els que paguem diners i el pato. Crec que el millor i es demanar al sr regidor d'escombraries que ens rebi a la porta de l'ajuntament, però que no ens rebi a nosaltres que rebi les boses que li portarem
    Andreu C.

    ResponElimina
  6. Si sobran.. al meu carre faltan !!! Be, tres carres mes avall, que es on mels han posat. No cabem tots i sempre est el voltant ple.
    Consuelo.

    ResponElimina
  7. A mi em fa gracia , la bossa tan maca i la galleda per reciclar que ens han regalat ( millor dit que em pagat) sense tenir cap contenidor d'aquests tan macos per reciclar al meu barri...
    jo estic d'acord amb aixo de portar bosses d'escombreries a la porta de l'ajuntament s'haurie de propossar a tothom i fer correr la veu i posar-hi les piles a aquest consistori de m.... que tenim a sant feiu

    ResponElimina