diumenge, 1 de novembre del 2009

VIA VERDA

Segur que molts heu sentit parlar o heu llegit sobre el Projecte Via Verda, doncs un cop fet públic va tenir força ressò degut a les queixes dels veïns del barri Tueda per la pèrdua d’algunes places d’aparcaments en certs carrers, com el Gravina. Molts es van unir a aquestes queixes sense conèixer del tot cada punt d’aquest projecte.

L’Espiell Ganxó, abans de fer cap tipus de crítica, vam acceptar la invitació del Regidor de mobilitat i vam assistir a la presentació en públic del nombrat projecte, on vam escoltar amb atenció cada punt. Tracta del perllongament de la Via Verda Girona-Sant Feliu – per a molts coneguda com a Carril Bici – fins el Port de la nostra ciutat recuperant així l’antic traçat original del ferrocarril. Tot això comportarà l’adequació dels carrers per on passi el nou tram (senyalització, paviment, proteccions, aparcabicis, ...).

És cert que el nou traçat afecta a les places d’aparcament d’alguns carrers com Álvarez de Castro, Santa Teresa, Bourg de Peage i Gravina. Però és un fet que sembla ser que l’Ajuntament ja tenia previst, doncs cedeix un solar com a pàrquing, entre els carrers Santa Teresa i Fortuny, on s’habilitaran unes 21 places d’aparcament i s’adaptarà l’espai (enquitranat, marcatge de places i vorera). No serà un pàrquing privat per als veïns afectats d’aquests carrers, sinó que hi podrà aparcar qualsevol: lògic, les places d’aparcament de qualsevol carrer no són propietats pels residents, ningú te la plaça assegurada front casa seva, i per tant, al igual que els veïns de Tueda podran aparcar als vostres carrers, vosaltres també podreu accedir al nou aparcament.

Dins aquest projecte s’hi troba també la integració de la Via Verda per la plaça Murlà. Per aquells que no es situen, és la plaça on es troba el nou asil. Una plaça on segons el seu projecte inicial hi hauria de constar zona jardinada i parc infantil, però que actualment, ja finalitzades les obres, només s’hi contemplen una trentena de bancs plantats, mirant a no res. Seria bo que, aprofitant aquest traçat de la Via Verda per aquesta plaça, s’adaptés a aquesta per a que sigui no només una zona de pas, sinó també una petita “àrea de descans” amb aparcabicis, font, poder alguna taula de picnic de formigó, i per què no, aquell petit parc o mobiliari infantil que ja prometien en el projecte Plaça Murlà.

El que més ens atrau del projecte Via Verda és el fet que el nostre “Carril bici” no acabi en un “lloc perdut” on no queda res més que, o bé donar la volta, o bé recórrer carrers per carretera, doncs en l’últim tram no trobem més que un banc i una de les antigues dutxes de la platja de Sant Feliu amb no sabem encara quin sentit. Són molts els ciclistes que recorren la Via Verda, però no gaires els que arriben a Sant Feliu, sinó que la majoria s’aturen en l’última zona de descans abans d’arribar al nostre municipi. Amb el nou projecte els ciclistes podran arribar fins el Port, amb la seguretat corresponent de qualsevol carril bici, i d’allà serà molt més fàcil accedir al centre del municipi, a les zones més turístiques com són el passeig, el Monestir, el Mercat, la platja, etc. Creiem que aquest projecte és bo pel sector turístic de la ciutat i que, per tant, pot portar beneficis als ganxons.

Ara faltaria que existís un projecte complementari al de la Via Verda en el que, a part de contemplar la reforma del Tinglado (situat al Port ganxó), el transformés en un museu del ferrocarril, on s’hi pogués exposar, per exemple, la màquina de tren del passeig del mar la qual, exposada a la intempèrie, atacada per les sals de la brisa marina i per algun que altre brètol incívic, es va deteriorant poc a poc. Poder la seva retirada a temps evitaria una gran inversió en la seva restauració, tot i que no seria solució apartar-la del públic en un magatzem com el Tinglado, però si la seva exposició dins un projecte museístic.

I ja no ens queda res més a dir que un moltes gràcies al sr. Regidor de mobilitat per acceptar la comunicació amb l'Espiell, i per l'amabilitat, paciència i correcte atenció que ens mostrà a l’hora de respondre als nostres dubtes pel que fa al projecte Via Verda. Esperem que, tal i com ens indicà, el seu projecte tiri endavant durant el 2010 i es compleixin tots els punts marcats en ell per tal de poder-ne gaudir tots plegats.
ESPIELL GANXÓ



14 comentaris:

  1. Em sembla molt be tot això de les bicis, però el veins del carrer Suris a on apatquem¿. menos bicis i més aparcamen !!!

    ResponElimina
  2. ja us han dit que us cedeixen un solar per poder aparcar. I com diu les "lleis" de mediambient: més bicis i menys cotxes!

    ResponElimina
  3. Tu dus ser dels Verds, segur, si bisquesis al meu barri, no diris al mateix. a Vilartagues no hi ha espai per aparcar, vusaltres ho podeu fer al que us han fet al Milar. Per nosaltre no pesna ningú. les "lleis" del medimbent sòn pels que tenen els problems resolts, nusaltres el pobres esn em d'espavilar. MES APARCAMENT JA!!!

    ResponElimina
  4. poder falten aparcaments a vilartagues, però no té res a veure amb la via verda ja que els que treuen per fer passar el carril bici els posen en un solar que hi ha al costadet, aixi que ningu surt perdent

    ResponElimina
  5. em feu molta gràcia els defensors de les bicicletes, que us penseu que sant feliu és Amsterdamm? aquests ajuntament s'hauria de dedicar a resoldre els problemes dels ciutadans i no a fer volar coloms amb projectes "sostenibles" com aquests. I vosaltres, Espiells, que s'en ha fet del vostre esperit crític, sembla que sigueu del mateix partit que "l'amable, pacient i educat" regidor de mobilitat. Foteu-lis canya com abans!!! endavant !!!

    ResponElimina
  6. a veure, ja ho diu l'espiell q fan critica constructiva, positiva, negativa, de tot tipus, no tot ha de ser negre i quan alguna cosa els agrada tb s'ha de dir no? a més ells no diuen q tot sigui ben maco, ja veus q critiquen coses com la plaça murlà, o la maquina de tren o la restauracio del tinglado sense finalitat... i no estan defensant q a sant feliu faltin aparcaments sino que diuen q els q han tret expres pq passi la via verda els han recuperat amb el solar q cedeixen, però estic segur q si no s'haguessin recuperat o haguessin criticat com cal, i si o fos aixi l'espiell no formaria part del grup al facebook q diu: a sant feliu no es pot aparcar i l'alcalde no ens fa cas (o algo aixi), i no és el cas, pq jo he vist com formen part d'aquest grup!!

    ResponElimina
  7. a vilartagues si que hi ha aparcament... El que passa és quetothom vol aparcar a la porta de casa. I tothom de 2 o 3 vehicles per casa.
    Zones d'aparcament a Vilartagues: eslanada del camp de futbol (500 places més o menys), avingudes del costat de poble nou (100 places més o menys), avda. europa (des de casa meva cada dia se'n veuen), plaça Cuenca (30 places).
    Menys cotxes i més passejar !!
    Aprofito per felicitar la iniciativa de l'ajuntament d'arranjar el carrer surís.

    ResponElimina
  8. Just a sobre del carrer Surís hi ha el carrer Pitarra que sempre hi ha lloc per aparcar, i si no hi ha la plaça alabric, on per cert, des que hi ha els que governen s'han duplicat les places d'aquesta plaça. Felicitats per les obres del Carrer Surís.

    ResponElimina
  9. sus veu el plomero, segurs que tots sou dels socialistes o del verds! mireu lu que diuen al facebok, tota aquella gent no es pot equivocar!
    a més des de que governen aquests pelacanyes sant feliu va endarrera. si sa'n fet aparcaments al tenis, a l'astació d'autobusos i a la fàrmacia de la carretera de Palamós, però a la nit estan vuits. on falta aparcament es a Vilartagues, per nosaltres no pensa ningú, tot pels d'avall, com sempre.

    ResponElimina
  10. Què jo sàpiga, en aquesta noticia de l'Espiell es parla de la Via Verda. I pel que sembla agrada a tothom ( o gairebè). el tema d'aparcament és una latre historia, tots sabem que a Sant Feliu falta espai, però la solució no és tan fàcil. Felicitats per la Via Verda, i endavant Espiell, la canya quan toca i les felicitacions també ( sense passar-se ).

    ResponElimina
  11. al carrer de Pitarra tenim parking collons a veure si em fan un planol per aparcar-hi la meva furgoneta... a colons i posseu a quines hores estan lliures els aparcaments per k...

    ResponElimina
  12. a veure quan canbieu la noticia, com si a sant feliu no hi pasesin altres coses. que us sembla com queda el carrer hospital?, per exemple.

    ànims espiells i canya ( no més si cal...)

    ResponElimina
  13. El comentario de arriba me gusta,francamente, en mi línea critica: felicidades. Pero, "rara avis" ten en cuenta que de tu propia nota ya puedes intuir la respuesta. Francamente, en este "pueblo" no pasa nada, nada que sea "noticiable" eso si salvo "fantasmagóricos" proyectos "muy dotados" en lo económico vía "parte pública"... mas o menos para que la exonomía funcione en tiempos difíciles para "todos" lo que debería suceder es que todo el mundo (cada uno de nosotros) hiciera lo mejor para él y también para el grupo pero como sea que en este pueblo parecen existir "pequeños feudos" aparentemente muy difíciles de "romper" no creo que en la actualidad sean tan sumamente "insalvables", en fin, yo ya dije lo que tenia que decir en los sitios que debía y salvo eso si aislarme cada vez más... seguimos igual y mas estresados. Un saludo y felices fiestas!

    ResponElimina
  14. Paseando el otro día por la Rambla Vidal me invadia una tremenda curiosidad por saber el motivo por el que cada vez aparecen mas carteles de "en venta" antes aparecian de forma esporádica, luego fueron aumentando en número y ahora parecen crecer esponencialmente en definitiva cada vez hay mas ¿qué motivará que cada vez mas gente quiera vender la casa en Sant Feliu de Guíxols? ¿es que el "ogro" de la crisis se centro de forma especial en esta "ciudad costera"? o es que las políticas locales de dinamización de la economía no estan dando el fruto esperado (no entraremos en comentarios), en fin, espero que alguien tenga una respuesta, una respuesta real claro no como la que nos dan algunos políticos esas soluciones "descafeinadas" que invaden los informativos locales, autonómicos y nacionales. Bueno, supongo que si el motivo de la venta del inmueble es el intentar salvar algo del "capital inicial invertido" antes de una ejecucción de la "hipoteca" ya sabemos esas "hipotecas tan blandas" que ahora se presentan en la vida de las personas a modo de sables, sables que se incan en las modestas finanzas familiares "¿verdad?" que fácil era ir a un banco o una caja y conseguir "dinero al instante" recuerdo que alguien me susurro al oido en cierta ocasión "que tonto eres ves y veras que fácil es sacarte un préstamo" y como uno ya esta acostumbrado al dicho aquel de "no hay duros a cuatro pesetas" aunque el otro día ví al susurrador de oidos algo preocupado por el monton de prestamos personales que parece ser no puede atender... en fin, un saludo-...

    ResponElimina