dilluns, 29 de juny del 2009

L’ESPIELL GANXÓ PARTICIPEN EN LA DETERMINACIÓ D’UNA NOVA ESPÈCIE VEGETAL INVASORA TROBADA A SANT FELIU DE GUÍXOLS

Contràriament a la creença que la flora del Mediterrani és del tot coneguda, un estudi recent estableix que hi ha una espècie nova , trobada a Sant Feliu de Guíxols. La troballa va tenir lloc el passat mes de maig. Parlem d’una espècie extraordinària, doncs no se’n coneix cap semblant.

Es tracta possiblement d’un arbre, tot i que alguns científics parlen d’algun tipus de mutació genètica d’algun arbust ja determinat. És erecte, de fins a 1.60 metres d’altura, sense ramificacions. De moment no presenta fullatge, per tant, se l’atorga la qualitat caducifòlia, i seria en aquest període que es dóna la floració. Estudiant els seus capítols, s’ha arribat a la conclusió que podríem tenir cinc subespècies: amb inflorescències grogues, verdoses, blaves, marronoses i grisoses.

Colonitza hàbitats principalment desèrtics i/o àrids. Es força invasiva i agressiva, doncs la seva aparició comporta l’extinció de les espècies properes a ella. S’han trobat 200 exemplars en un camp sec molt proper a la ubicació de la nova escola ganxona CEIP Ardenya (ronda de Sant Feliu).

El impacte mediambiental,ecològic i, sobretot, econòmic, que està causant la nova espècie pot portar a que la Convenció sobre la Biodiversitat decideixi definir-la com a perillosa espècie exòtica invasora.

Per aquest motiu l’Espiell Ganxó està realitzant un treball de recerca per tal d’esbrinar la causa d’aquesta invasió i trobar solucions: la hipòtesis principal és que es tracta d’una plantació descontrolada i realitzada per l’ésser humà. L’única solució eficient és desfer aquesta gran plantació i portar cada exemplar en un indret urbà on pugui estar controlat per un tècnic. Aquest tècnic hauria de ser l’encarregat d’assegurar-se que cada exemplar rebi les atencions necessàries .

Algunes fonts indiquen que els responsables d’aquesta plantació han rebut ordres des d’alguna àrea de l’Ajuntament ganxó. La inversió econòmica per a realitzar-la deu haver estat important. Però per a resoldre aquest error serà necessari repetir aquest moviment, i per tant, es podria dir que ha estat una inversió perduda, inútil.

Significa això que els ciutadans ganxons han pagat uns impostos que s’han malgastat? Aquesta hipòtesis formaria part d’un altre estudi...

Segons els nostres estudis els primers exemplars van ser plantats fa més d’un mes. És molt probable que si no es poses en marxa el pla d’actuació per a resoldre el problema, els impactes ambientals i econòmics es poden agreujar.

La nova espècie ha estat batejada amb el nom científic de Cubilus scombrarius. Tot seguit trobareu una fotografia que mostra la troballa.


ESPIELL GANXÓ


divendres, 26 de juny del 2009

QUI ÉS BRUT?

Fa un mes es va publicar en un diari comarcal les opinions d’algunes entitats i associacions del municipi les quals parlaven d’un servei de neteja nefast, vergonyós, dolent, desastre, i asseguraven que hi havia carrers on les escombraries es recollien cada 5 o 6 dies. En resum, definien la nostra ciutat com a “bruta”.

Com podeu comprovar, aquell article mostra la mateixa opinió sobre el servei de neteja que l’Espiell va deixar retratada en l’últim escrit, el passat 25 de juny. Així doncs, ha passat un mes i les mateixes incidències de llavors segueixen vives encara.

Repassant diferents articles del mateix diari, trobem que en el ple de maig (29 de maig), fa ja també un mes, l’alcalde de la ciutat, anunciava la destitució de la cap d’àrea de Qualitat Ambiental i Serveis Públics. El motiu, sembla ser, era la reestructuració d’aquella àrea. Aquest fet va provocar una crisi del govern quatripartit: el grup Tots per sant Feliu, el qual regeix l’àrea de Serveis Públics, amenaçava en trencar el pacte de govern si no s’anul·lava la destitució de la cap d’àrea de Serveis Públics, ja que és competència de la seva regidoria.

Després d’un mes reunint-se el govern, fent negociacions, després d’un mes de publicacions al diari tractant el tema, i després d’un mes de molts “ara si” “ara no”, ahir, 25 de juny, per fi, l’alcalde ens treu de dubtes i durant el ple municipal comunica que els quatre grups de l'equip de govern decideixen mantenir l'acord de coalició i reestructurar l’àrea de qualitat Ambiental i Serveis Públics.

I què comporta aquesta reestructuració? Resulta que aquella cap d’àrea cessada o destituïda, feia ja un mes, ara retorna al seu lloc de treball però se li treu, únicament, els serveis de neteja i manteniment, que ara formaran part d’una altre nova àrea.

I tot això què vol dir? El govern ganxó ens està donant la raó a tots aquells ciutadans que considerem que el servei de neteja era nefast? És que la cap d’àrea “ara ja no destituïda” no feia bé la seva feina i per aquest motiu la ciutat és bruta? Doncs per això li deuen haver tret de la seva àrea els serveis de neteja i manteniment, no? I si aquesta reestructuració va provocar una crisi de govern, vol dir que hi ha grups polítics que estan a favor d’una ciutat bruta? Doncs si TPS estava en contra d’aquesta cessió, significa que per ells ja era correcte la gestió que aquesta cap d’àrea duia del servei de neteja? És que de tot això hem de treure que la gestió de l’àrea de neteja (Serveis Públics) és tan bruta com la ciutat? O és el govern ganxó el que està brut? Quin embolic!

On jo treballo, qui no fa bé la seva feina, o bé, és destituït, o bé, és penalitzat laboralment, o, fins i tot, pot ser despatxat. El que segur no es fa és dir “noi, això no ho has fet bé, et donarem una altre tasca a veure si amb aquesta pots”. Ostres, faltaria més! Imagineu que un banquer no fes bé les transferències i aquestes anessin a parar a la seva compte personal, i el seu cap el digués “oh noi, això no ho has fet bé, doncs ara et donarem una altre tasca a veure si millores”. Quin disbarat!

En resum, senyor alcalde, no entenem les seves decisions ni la dels demés membres del seu govern. El que sí esperem, és que com a mínim la nova Àrea de Neteja i Manteniment, la qual ahir va anunciar, funcioni correctament i la nostra ciutat deixi de ser bruta.

ESPIELL GANXÓ

dijous, 25 de juny del 2009

SANT FELIU BRUT

"La ciutat de Sant Feliu de Guíxols és bruta". Aquesta és l'opinió de molts ganxons i ganxones que col·laboren amb aquest bloc.

Des de finals d'abril, principis de maig, van començar a instal·lar-se nous contenidors a la ciutat. La proposta del nou servei de recollida selectiva va ser molt benvinguda, doncs actualment cada cop hi ha més gent conscienciada amb el reciclatge i la cura del medi ambient. Però aquelles cartes informatives que havien d'arribar a tots els domicilis encara moltes deuen estar de camí, i molta gent encara no sap "què ha dellençar on". A part, molts d'aquests contenidors nous, hermètics i moderns (com se'ls anomena a la web oficial de la ciutat) són insuficient i, fins i tot, en alguns carrers inexistents.

Creuen que és fàcil introduïr el concepte de reciclatge i la tasca de separar per fraccions les deixalles a casa d'algú com la meva veïna, la Maria de 78 anys, quan aquesta ha de caminar 3 o 4 carrers per arribar als contenidors de vidre i paper? segurament, la pobre dona, amb el que li costa sortir de casa, si ha d'anar carregada durant aquests metres, de ben segur que seguirà deixant les escombraries al portal de casa seva. I com ella, molts i moltes ganxons/es.

I què en diuen del Sr.Joan, un home de 80 anys, al qual la carta informativa de la selecció de deixalles no ha arribat a casa seva? Saben la cara que posa cada cop que baixa les deixalles i es troba amb 4 contenidors diferents? segurament que, quan no troba al voltant cap persona que li indiqui el que ha de fer, deu acabar optant per deixar-ho en aquell que menys ple està...
I si a això li afegim que molts contenidors triguen dies en ser buidats pel servei responsable, i que molts carrers són escombrats un dia sí i cinc no, tenim una suma feixuga amb un resultat que ens fa venir mal d'ulls: la nostra ciutat és bruta!

És a dir, tenim poca informació de la nova recollida, manca de contenidors, servei de recollida defectuós, mal servei de neteja de carrers... I per aquest nou servei, que no es compleix, la ciutat ha pagat més de 3 milions d'euros??!! quina bogeria! I qui és el responsable d'aquesta àrea? És que l'Ajuntament recolza aquesta situació? o és que no treballa i/o no sap fer treballar als responsables d'aquest servei/àrea? no es posen vermells quan senten les queixes dels ganxons? o és que no ho escolten? o és que no ho veu?

Si és així, els convidem a visitar els contenidors de la ciutat, passejar-se pels carrers, i que s'ho mirin tot amb els nostres ulls, amb ulls de ciutadà. Si- us -plau, ens agradaria poder arribar a dir, Sant Feliu és neta! per tant, demanem sol·lucions a aquesta situació.
Tot seguit trobareu un seguit de fotografies que mostren la nostra preocupació: contenidors plens i sense buidar durant un mínim de 5 dies, carrers bruts, contenidors d'orgànica amb plàstics a l'interior... Ara us toca a vosaltres, ara et toca a tu, digues la teva!
ESPIELL GANXÓ











dimarts, 23 de juny del 2009


Des de l’ESPIELL GANXÓ és un blog creat per un grup de joves ganxons amb ganes de parlar de la seva ciutat, Sant Feliu de Guíxols. Es va crear amb l’idea principal d’incentivar als ganxons a participar-hi i de sensibilitzar als ciutadans de tot lo relacionat amb Sant Feliu de Guíxols. En aquest blog hi trobareu articles d’opinió i noticies importants relacionades amb la ciutat. És un blog obert a tots els ganxons i ganxones; s’admeten tot tipus de col·laboracions, opinions, queixes, propostes, suggeriments...sobre el blog i/o Sant Feliu de Guíxols.

Així doncs, us convidem a tots els nostres lectors a participar del nostre "Digues la teva" enviant els vostres articles d'opinió, noticies, crítiques (positives, negatives, constructives), propostes...tot serà benvingut i acceptat, sempre i quan vinguin del respecte.


Moltes gràcies i benvinguts,
L'Espiell