dilluns, 27 de juliol del 2009

PER MOLTS ANYS!


Des de l’Espiell Ganxó està de celebració: el passat 23 de juliol va complir un mes! Aquest blog el vam engegar un grup de joves ganxons amb ganes de parlar, criticar, defensar,...la seva ciutat, Sant Feliu de Guíxols. Actualment som 15 joves, entre 17 i 28 anys, els que “treballem” darrera l’Espiell Ganxó, classificant mails, valorant propostes, ordenant fotografies, escoltant als veïns, “entrevistant” comerciants...

Recordem als nostres lectors i seguidors que aquest blog va ser creat amb l’idea principal d’incentivar als ganxons a participar-hi i de sensibilitzar als ciutadans de tot lo relacionat amb Sant Feliu de Guíxols. I estudiant els resultats, podem dir amb orgull que HO HEM ACONSEGUIT! Doncs després d’un mes a la xarxa, tenim més de 1100 visites, més d’una cinquantena d’amics, més d’una seixantena d’admiradors al facebook, gairebé 200 col·laboradors a través de mail, i milers de correus electrònics rebuts amb propostes, suggeriments, noticies, fotografies, ... I fins i tot el resó que tenim dins l'Ajuntament, el qual pensem que, encara que sigui una part d'ell, ens escolta! (proba està els correus rebuts, uns més acertats que altres, per alguns dels seus regidors.)

Però tot això no seria possible sense la nostre coordinadora, una jove emprenedora de 27 anys, una noia amb moltes ganes de col·laborar per la ciutat, la noia que ens va captivar amb la seva iniciativa a la que no vam dubtar unir-nos-hi. A tu, mestressa del Gran Espiell, et donem les gràcies i t’animem a seguir contaminant-nos del teu esperit ganxó.

I en resum, moltes felicitats a tots els Espiells: redactors, lectors, seguidors, col·laboradors, veïns i ganxons. I esperem complir molts mesos més, i poder fins i tot anys, doncs el nostre sentiment per vetllar la nostra ciutat no té, ni tindrà mai, un temps límit.

Gràcies a tots i seguim oberts per a tot aquell qui ho vulgui: espiellganxo@gmail.com



ESPIELL GANXÓ

diumenge, 19 de juliol del 2009

PÀRQUING DEL PASSEIG DEL MAR

Fa unes setmanes van finalitzar les obres del pàrquing del passeig del mar. Des del seu inici, érem molts els que no ho veiem clar i començàvem a catalogar-ho com a una altre pífia del govern. Dins les queixes, majoritàriament, sonava “la disminució del nombre de places del pàrquing” o “l’estiu és mala època per començar a fer obres” o “aquest tipus d’obres solen allargar-se molt”.

Però un cop finalitzades, podem dir que llavors érem molts els que ens equivocàvem: el nombre de places del pàrquing pràcticament són les mateixes però amb una millora, ara es tant ben distribuïdes i disposa també de aparcament per motos.

També s’han col·locat unes pilones que eviten que els cotxes pugin per Salvament fent perillar la seguretat dels ganxons que hi passegen a peu. Es tracta d’unes pilones “mòbils” que disposen de pany per a que la policia o serveis d’ambulància i bombers puguin baixar-les en cas d’emergència i accedir a la zona amb el vehicle sense obstacles.

Tot i començar les obres a finals de primavera – principis d’estiu, l’obra ha estat ràpida, eficient i correcte, sense crear cap incidència/deficiència pel que fa a aparcament en època turística.

A més, es pot dir que la zona de pàrquing és més segura pels vianants ja que trobem passos exclusius per a ells.

I el que més és del nostre gust, és el que aquesta obra a suposat pel Passeig del Mar: si recordeu bé, el Passeig, a la punta més propera a Salvament, acabava topant amb els cotxes aparcats en el ja antic pàrquing, de manera que els passejants havien de donar la volta tornant a fer el mateix recorregut que els havia portat fins allà o bé, els més incívics, donant la volta trepitjant les jardineres. Però després de la reestructuració i millora del pàrquing, ens trobem que el passeig ha guanyat un tros. Així, un cop arribem xino-xano fins al final del Passeig del Mar, ja no ens cal retrocedir tornant a seguir els passos ja donats, sinó que podem donar la volta a les jardineres.

Per tant, des de l’Espiell Ganxó corregim la primera impressió i qualifiquem ara aquesta construcció com a Excel·lent.
ESPIELL GANXÓ
.

dimecres, 15 de juliol del 2009

EL DOLGUT ESPIELL GANXÓ

Com ja us vem fer saber a molts via e-mail, des de que l'Espiell Ganxó és obert, ha tingut força ressò, fins a tal punt, que alguns regidors s'han dirigit a nosaltres via correu electrònic. En un principi, nosaltres estàvem molt contents, doncs el fet de que llegeixin el blog, ens fa pensar que ens escolten i presten atenció.

Un d'aquests regidors, en un dels seus correus, mostrava la necessitat de parlar amb l’espiell, tot fent un cafè, al voltant d’una taula on ens veiéssim les cares, per tal de donar explicacions o aclarar dubtes sobre un dels temes que, actualment més ens preocupa: el sistema de neteja.

Agraint la seva invitació, l’Espiell vem contestar que nosaltres som un blog d'opinió, la veu d’aquells ganxons i ganxones que ens envien les seves inquietuds. Cansats de 4 mesos de paraules, l'Espiell, al igual que la majoria de ciutadans, demanem fets, sol·lucions, no reunions que no porten enlloc. I menys per explicar-nos de com funciona el seu grup “no polític”, com ell descriu en el seu mail. Per això li vàrem suggerir que invités a tot ciutadà ganxó interessat en aquesta trobada.

Però la nostra proposta no era del seu agrat. Així, al no aconseguir el seu principal objectiu (veure'ns les cares, conèixer els nostres noms i cognoms) ens ha respòs tractar-nos, amb tot el menyspreu, d’ SPAM ( correu basura ). A més a més, ens acusa de ser els integrants d'un blog existent en una legislatura anterior... de quin blog parla? qui es pensa què som? Si l'únic que li interessa aquest senyor és els nostres noms, ens hem de sentir amenaçats? Poder que aquest home tingui en compte que el nostre grup està format per joves d'entre 17 i 28 anys, i per tant, hi ha MENORS d'edat!

L'Espiell respectem que aquest sr. Regidor estigui dolgut pel fet que nosaltres no volguéssim ser els únics en escoltar les seves explicacions i que, per això, suggeríssim convidar a tot ciutadà amb les mateixes preocupacions que nosaltres, i així compartir aquest "privilegi". Però el que no tolerem és la prepotència i la falta de respecte amb la que se'ns ha tractat, a nosaltres i als ganxons seguidors d'aquest blog, doncs compartim el sentiment de voler el millor per la ciutat, així doncs, tots som Espiells.

Però a casa nostre, a nosaltres ens eduquen amb bons valors i ètica, per tant, l'educació no la perdem mai. Així que per nosaltres no insultarem a ningú, ni a aquest senyor, no és necessari, doncs els fets (o en aquest cas, les paraules) posen a tothom al seu lloc, i ell solet s'ha retratat.

Una cosa si li voldriem remarcar altre cop al sr. Regidor: si relaciona "espiell" amb "espía" va mal encaminat. Un espiell és aquell forat en una paret o porta per on es pot observar des de dins el què passa a fora. I aixó és el que fem: des de casa observem la nostra ciutat, i després exposem tot allò que ens neguita o que ens fa sentir orgullosos, amb l'únic objectiu de vetllar per la nostra ciutat, per cuidar-la, per desitjar-li el millor.

Per sort, el sr. Regidor, va reenviar el nostre primer correu al seu company, el qual ens ha atès coordialment i amb la correcció que es demana a un regidor, sigui polític o no, entenent la nostra proposta i acceptant el afegir a la possible trobada als ganxons i, fins i tot, regidors, alcalde o tècnics que creiem necessaris. Potser la diferència entre un i l'altre és el saber ser “persona”, amb càrrec o no.

I tot plegat fa encara més forta la nostra preocupació pel funcionament del sistema de recollida selectiva d'escombraries, doncs si dos regidors d'un mateix partit, un dels quals en el seu mail promou ser "un grup independent que només és deu a la ciutat", són d'opinions, paraules, i actituts tan contradictories, com es poden posar d'acord en les decissions de partit? i en les seves regidories? com les poden tirar endavant? Si no són capaços d'actuar en conjunt, com un grup, no és d'extranyar que l'àrea responsable de la neteja del municipi tampoc rutlli, de moment, gaire bé... no creieu?

Per sort també, som joves però valents, no tenim res que amagar. I el nostre "anonimat" és sempre entre cometes, doncs ja són molts els que ens coneixen, els que ens envien escrits, propostes, suggeriments, fotografies, els que ens truquen, els que col·laboren, els que entrevistem,... I per tant, sense por, seguirem opinant dins aquest blog i convidant a tothom a participar-hi. I si aquest grup polític finalment convoquès aquesta trobada, l'Espiell hi assistirà junt amb tots aquells de vosaltres que ho necessiteu, esteu tots convidats, doncs tornem a repetir, TOTS SOM ESPIELLS.

L'ESPIELL GANXÓ
(espiellganxo@gmail.com)

diumenge, 12 de juliol del 2009

EL SUBTERRAT

Quan l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va decidir instal·lar contenidors subterranis en alguns punts de la ciutat, tot i el cost que suposava, als ganxons ens va semblar correcte, doncs les raons que se'ns va exposar eren acertades: aquests contenidors evitarien la pudor, sobretot en èpoques de calor, i la mala imatge dels contenidors bruts i saturats a la que estàvem acostumats.

Des de fa uns dies em vist com aquests contenidors van desapareixent, sense cap avís previ als veïns d'aquestes zones. Alguns han estat substituïts per un petit pàrquing de motos (punt del Passeig dels Guíxols), d'altres han estat substituïts per contenidors nous (placeta Sant Joan i plaça Miquel Murlà).

Si us fixeu en les fotografies de la Placeta Sant Joan, més avall afegides, veureu que costa entendre aquesta acció: l'espai dels contenidors subterrats queda anul·lat, no substituït, per tant, es podria considerar espai inútil. Llavors, en front, trobem els nous contenidors, cobrint mig carril de la rambla, és a dir, anul·lant espai peatonal.

Quin sentit té això? quin criteri han seguit per dur a terme aquesta anul·lació? I els diners que es van invertir, si no recordem malament, deu fer cosa d'un any, són diners perduts?

No fa gaire, en un dels correus electrònics que rebem diàriament, un regidor excusava les deficiències del sistema de recollida actual amb el "començament difícil" que té tot nou projecte. Si, hi estem d'acord, els inicis solen ser difícils. Sobretot si no tenen un bon estudi previ... Però deixant enrere això, creiem que abans d'acabar destruint el que encara funciona, com eren els contenidors subterranis, poder que es dediquin a solucionar els "petits" errors d'aquest nou sistema de recollida, implantat fa ja més de quatre mesos. No creuen? Bé, és tan sols un suggeriment ...

ESPIELL GANXÓ





EXIT DE MANOLO GARCIA AL PORT GANXÓ

Ahir a la nit, 11 de juliol, les grades de l'Espai Port tornaven a estar al complet. Manolo Garcia convertí la nit en màgia, en un espectacle de música i llums que durà dues hores i mitja. L'entrega del públic i complicitat amb el cantant són els punts més importants d'aquest èxit. En Manolo baixant i pujant de l'escenari, passejant-se per les grades, acostant-se al seu públic. Els espectadors, xiulant d'emoció, aplaudint amb orgull, cridant amb respecte. I del sumatori de tot el conjunt, obtenim una altre nit inoblidable dins aquest 47è Festival de la Porta Ferrada. Magnífic.

dimecres, 8 de juliol del 2009

GRAN INICI DEL 47è FESTIVAL INTERNACIONAL DE LA PORTA FERRADA

El Festival Internacional de la Porta Ferrada, que aquest any celebra la seva 47a edició, va arrencar el passat diumenge 5 de juliol, a Sant Feliu de Guíxols, amb l’actuació del grup anglo-americà The Pretenders. La banda rockera, capitanejada per la seva fundadora, compositora, guitarrista i vocalista, Chrissie Hynde, va tocar totes les peces del seu últim disc, i de regal ens va deixar algunes de les més sonades com I’ll Stand by you o Brass in Pocket entre moltes altres.

I l'Espiell Ganxó no hi podia faltar. Va ser un concert memorable, una nit plena de màgia. Els sols dels guitarristes i baixistes magnífics, i el joc de baquetes i aigua del bateria esplèndids. I què podem dir de la vocalista, de la gran Chrissie Hynde... una veu espectacular, i un dinamisme i gràcia propis d’una estrella que demostraven que viu per la música. I així va aconseguir que molts s’aixequessin de les seves butaques i s’acostessin a peu d’escenari per ballar, saltar, cantar i aplaudir al seu costat. I el públic content, emocionat, agraït, va aconseguir amb els seus aplaudiments i xiulets que The Pretenders tornessin a sortir un parell de cops més a l'escenari! va ser...només es pot catalogar com a INCREIBLE.
La imatge de joves i grans cantant les seves cançons, ballant, cridant, xiulant, i fins i tot, en algunes cançons mítiques del grup, plorant... deixa constància de l’excel·lent entrada que ha tingut aquest any 2009 el Festival de la Porta Ferrada.
El nom del Festival rep el nom de la Porta Ferrada, part més antiga del Monestir de la Ciutat, on sempre s’havia celebrat. Es tracta del pòrtic de l’església preromànica anterior a l’actual. Aquest Festival és el més antic dels que es celebren a Catalunya, doncs va néixer l’any 1958.
Segons informació extreta de la pàgina web sobre el festival (http://www.guixols.cat/portaferrada-2009/), l’evolució que ha experimentat el certamen en els darrers anys, amb un creixent ressò mediàtic, ha fet incrementar també el nombre d’assistents. Nosaltres creiem que l’èxit també es déu a la gestió d’aquests dos últims anys duta a terme per l’actual govern: bona publicitat, la web, nou escenari al Port del municipi, diversitat d’espectacles, actuacions d’alt nivell, ... Tot això ha fet que la nostra ciutat torni a sonar dins els àmbits de cultura i turisme com una de les més importants de Catalunya, atraient a espectadors d’arreu, cosa que ens dóna “riquesa” i orgull als ganxons (tot i que si hi haguessin més allotjaments turístics: hotels, hostals,...; el guany podria ser major ).
Per tant, felicitem l’Ajuntament ganxó per aquesta tasca i els animem a seguir així. Seguim mantenint viu el Festival Internacional de la Porta Ferrada.
ESPIELL GANXÓ