dimarts, 19 de gener del 2010

Tal i com us vem informar en el darrer post, el dissabte passat 16 de gener hi va haver un atracament a mà armada en un domicili del carrer Metges del nostre municipi. Avui la noticia ja ha estat publicada al diari El Punt, també trobareu els detalls a http://infoguixols.cat/ . La noticia també s'ha pogut veure i escoltar als telenoticies d'avui dimarts 19 de gener.

Tot i que el responsable polític de la seguretat a la ciutat ens afirma que els índexs de delinqüència que està patint Sant Feliu de Guíxols són molt inferiors als que estan patint les poblacions del nostre entorn, són molt els ganxons que els segueix preocupant aquesta situació. De moment les dades estadístiques que comparen la delinqüència de certes poblacions amb d'altres, tenint en compte factors com el nombre d'habitants, no alleuja les angoixes pel que fa a seguretat dels ganxons. I poder és cert que hi ha algú que vol aixecar "alarma social" i la situació no és tan greu com sembla ser, tal i com ens explicava el Regidor de la Policia. Però de totes maneres, sigui com sigui, les notícies hi són i fan que els ganxons comencin a tèmer per la seva seguretat.

De totes maneres, Agraïm al senyor Juanjo García la seva atenció i apotació d'informació al tema, doncs ens complau saber de part seva que tant la policia local, amb les seves competències específiques, i els Mossos d’Esquadra, responsables de la seguretat ciutadana, estan fent un esforç important per aconseguir reduir les xifres (referint-se als índexs de delinqüència) i que l’Ajuntament, conscient de que la situació social i econòmica pot “alimentar” un increment dels actes delictius, no deixa de cercar mesures per a garantir la seguretat dels ciutadans i ciutadanes, sent aquesta una prioritat. Si és així, podrem dir que és esperançador saber que l'Ajuntament i els cossos de seguretat, després dels darrers actes delinqüents i notificació d'aquests en medis públics, són, com a mínim, conscients de les conseqüències que aquests poden comportar i intentant no només vetllar per la nostra seguretat sinó que millorar-la.

ESPIELL GANXÓ

(espiellganxo@gmail.com)

diumenge, 17 de gener del 2010

"ARRIBA LAS MANOS !! "

Repassant les noticies sobre el municipi dels darrers mesos, ens trobem amb tot un seguit de titulars preocupants que deixen constància de l’augment de robatoris a la nostra ciutat.

Alguns veïns ens informen que abans de les Festes de Nadal, alguns establiments foren víctimes de robatoris. Algun dels casos serien una farmàcia de la zona de Vilartagues o una òptica al centre de la ciutat.

Els furts més sonats els tenim a les escoles públiques de Sant Feliu de Guíxols, les quals van patir un seguit de robatoris de material informàtic. Els lladres van visitar primer el CEIP Ardenya, dies més tard el CEIP L’Estació. La nit abans de la jornada de portes obertes i presentació de les noves instal•lacions del CEIP Ardenya, aquesta escola tornà a ser objectiu dels lladres. I tampoc se’n lliurà el CEIP Gaziel.

Durant les festes nadalenques els magatzems de material elèctric Girosacme patiren també un furt. I sense anar tant lluny, aquest cap de setmana ha hagut un robatori a mà armada al carrer Metges!!

Ens hem de sentir insegurs els ganxons i ganxones? És fruit tot de la casualitat o el vandalisme i delinqüència a Sant Feliu de Guíxols s’han disparat? A els nostres representants polítics els preocupa tant aquesta situació, la seguretat dels ganxons, com a nosaltres? Han pensat possibles solucions?

Segons ens explicava un dels nostres lectors tot fent un cafè, de moment sembla que a la “casa gran” el primer plat són els contractes laborals: els aprovats en les darreres oposicions, la creació de places o interinatges pels que no han aprovat i es volen quedar, allargament de contactes per substitucions, ... I és clar, de segon hi deuen anar totes aquelles discussions entre els regidors per decidir quins dels “no aprovats” es mereixen més quedar-se que altres. Però sort que existeixen caps d’àrea i Regidor/s de personal que es puguin dedicar a aquestes tasques de valoració d’aquests treballadors, si no ens podríem tornar a trobar amb aquelles disputes entre els representants polítics i amenaces de trencament de pactes i quatripartits que tant ens avergonyeixen als ciutadans ganxons en quan ho llegim als diaris.

Així que sort, sort d’aquests caps d’àrea i Regidor/s de personal que s’encarregaran del primer plat i que s’encarregaran de que el segon no es repeteixi, mentrestant la resta de regidors i l’Alcalde podran, de postres, preocupar-se per la seguretat dels ganxons i mirar de trobar situació a aquest augment de furts i delinqüència. I que com a entrant, no s’oblidi cadascú de la seva regidoria, és clar, no val tastar el plat del comensal si un no s’ha acabat el seu.
ESPIELL GANXÓ

divendres, 15 de gener del 2010

POPURRI NADALENC

Tot i que les llums nadalenques pengen encara als carrers ganxons, i alguna encara encesa, podem donar per acabat el Nada. Els aparadors canvien les estrelletes brillants, els avets, les bombetes i les boletes de colorins, els Pare Noel ’s, els pessebres i tot altre tipus d’adorns nadalencs, per grans cartells que anuncien tant per cents de rebaixes.

Mentre els Espiells gaudíem d’aquestes festes, no hem deixat d’observar, anotar i analitzar tot allò que ens cridava l’atenció i tot allò que ens creava algun dubte o neguit. Al igual que no hem deixat d’analitzar tot allò que als nostres lectors i/o seguidors els preocupava. I de totes les crítiques, suggeriments, noticies, etc ... que ens han anat arribant n’hem “editat” un petit popurri:

Si durant aquestes festes heu passejat pels carrers ganxons haureu notat que les llums que adornen els carrers continuen sent les mateixes dels darrers anys. Alguns consideren que aquest conjunt de bombetes han quedat antiquades i que poder s’haurien de canviar per llums amb més estil “segle XXII” com han fet poblacions veïnes. Però si analitzem la situació de crisi per la qual està passant el país, i de ben segur que també la nostra ciutat, és comprensible que l’Ajuntament decideixi reciclar i anar tirant amb les llums que tenim. Clar que, pel que tenim entès, la inversió que es fa a l’hora de col•locar i treure les llums és elevada, doncs pel que sembla és una feina costosa a la qual s’empra setmanes de feina: es comencen a penjar un mes per davant les festes nadalenques i, tot i així, el temps els trepitja cada any els talons, doncs el dia de la inauguració de les llums nadalenques a Sant Feliu encara s’estaven fent “els últims retocs”. El que l’Espiell Ganxó no entén és, com és possible que després de la “currada” dels operaris del enllumenat i dels diners invertits, que de ben segur que no són pocs, hi hagi carrers on les bombetes s’hagin encès la meitat de les festes. Clar que, veure llums apagades dels carrerons que creuen el carrer hospital, o les del Passeig dels Guíxols, o les d’algunes places com la Sant Joan entre altres, a molts ganxons ja no els sorprèn, doncs no és res de nou ja que aquest problema el tenim any rere any. És una queixa que ja em deixat al “fòrum facebook” del programa “Línia amb l’Alcalde” tot i que sabem que molt possiblement rebrem la mateixa resposta que molts veïns ganxons han obtingut durant aquests anys: “déu ser un fallo de connexions, l’any que ve o tindrem en compte”. El que no sabem de quin “any que ve” ens parlen, doncs de moment sembla que el 2009 no era... esperem a veure si és el 2010? Asseguts al Corsari, un veí ens comentava que si aquestes llums no s’han d’encendre per motius d’estalvi d’energia o per problemes de connexió, seria bo llavors que l’Ajuntament no invertís temps i diners dels ganxons en comprar i col•locar aquestes bombetes, doncs boles de cristall fosques penjades de quatre arbres no fan res més que nosa i mal a les butxaques d’aquells que paguem impostos. Quanta raó tens L.M.S, l’Espiell Ganxó s’adhereix a la teva opinió.

I de les llums passem a la que va ser gran anunciada “Fira de Nadal”. Hem llegit tots els comentaris, crítiques i opinions que ens heu enviat molts col•laboradors. I de totes elles podem extreure que són molts els ganxons que no han trobat diferència entre aquesta Fira de Nadal i les Fires d’Artesania que és fan al llarg de l’any a la mateixa rambla Vidal o Passeig. I és cert, doncs de les poques paradetes que hi havia, eren poques les que tinguessin relació amb el Nadal: una de torró, una que tenia algun tió i una que, entre altres coses, s’hi podria trobar alguna figureta o animalet de plàstic pel pessebre. A la resta hi podíem trobar coses com penjolls? Embotits? Pastissos? I un seguit de coses que a la venta que es podrien comprar a qualsevol altre època de l’any. Es tractava llavors d’una “petita estafa”? d’una fira d’artesania camuflada sota el nom de “fira de Nadal”? Fent crítica constructiva, creiem que una fira de Nadal és un bon recurs per fer ciutat, per fer comerç, ... però aconsellem que l’any que ve, per tal d’obtenir més guanys i visitants, la “Fira de Nadal” estigui relacionada amb aquestes festes i no haguem d’anar a visitar les Fires de Girona per buscar un “caganer” com cal.


I de Fires i Caganers anem a la Cavalcada dels Reis. Segons la moció aprovada en el darrer ple, queden prohibides exhibicions d’animals salvatges en determinades activitats i/o espectacles. Moció que l’Espiell recolza només en part i de la qual en parlarem més endavant. Aquesta nova normativa ens creà neguit a molts ganxons, doncs no quedava gaire clar si la cavalcada es faria sobre cavalls, carrosses a motor o veuríem arribar els reis i acompanyants a peu, amb “xiruques” i bastó en mà. Però tot arriba amb normalitat com cada any: els reis i patges amb els seus cavalls arribaren al Museu de les Joguines per recollir les cartes dels infants i feren el dia 5 la seva ruta com sempre fins el pessebre de l’arc de Sant Benet i fins el Teatre. Però hi hagué una cosa que ens cridà l’atenció: mentre veiem passar la carrossa del Rei Baltasar la petita Marina de 5 anys exclamava amb decepció: “mama, està pintat! El rei negre no és negre! Està pintat!”.

Sembla que a alguns responsables polítics i/o als organitzadors de la Cavalcada se’ls ha oblidat que en Gaspar, en Melxor i en Baltasar porten un missatge de diversitat cultural: els Tres Reis provenien d’Europa, d’Àsia i d’Àfrica. Pels nens la il•lusió de conèixer, apropar-se, al seu rei “preferit”, la il•lusió de trobar-se un regal al menjador portat per 3 personatges amb molta màgia, és molt més important que el contingut d’aquell paquet. Però sembla que els adults han perdut aquest punt de fantasia i s’han quedat, únicament amb el concepte “regal” i el consumisme social que aquest comporta. La diversitat cultural s’ha anat introduint als nostres barris, carrers, a les nostres escoles, a les nostres empreses i fins i tot a les nostres famílies, fins a arribar a ser el pa de cada dia: tenim veïns marroquins, equatorians, iraquians, anglesos, bolivians, peruans, alemanys, romanesos, gambians, nigerians, sudanesos, guineans,... És que els organitzadors de la Cavalcada no han trobat cap “moreno” per a representar al rei Baltasar? Per què necessitem pintar-lo? Aquesta setmana un rondó de mames comentaven “la jugada” a la porta de l’escola i alguna barajava la possibilitat de que es tractés d’un problema racista d’algun organitzador. Nosaltres volem decantar-nos millor per la idea de que s’hagi tractat d’un descuit que de ben segur que els organitzadors i/o responsables polítics solucionaran l’any que ve, pel bé de mantenir la màgia d’aquesta diada especial i la il•lusió que aquesta comporta als més menuts.

I per finalitzar aquest popurri nadalenc, només desitjar que hagueu tingut una bona entrada d’any i que aquest Nou Any sigui veritablement l’any 10 per a tots.