divendres, 15 de gener del 2010

POPURRI NADALENC

Tot i que les llums nadalenques pengen encara als carrers ganxons, i alguna encara encesa, podem donar per acabat el Nada. Els aparadors canvien les estrelletes brillants, els avets, les bombetes i les boletes de colorins, els Pare Noel ’s, els pessebres i tot altre tipus d’adorns nadalencs, per grans cartells que anuncien tant per cents de rebaixes.

Mentre els Espiells gaudíem d’aquestes festes, no hem deixat d’observar, anotar i analitzar tot allò que ens cridava l’atenció i tot allò que ens creava algun dubte o neguit. Al igual que no hem deixat d’analitzar tot allò que als nostres lectors i/o seguidors els preocupava. I de totes les crítiques, suggeriments, noticies, etc ... que ens han anat arribant n’hem “editat” un petit popurri:

Si durant aquestes festes heu passejat pels carrers ganxons haureu notat que les llums que adornen els carrers continuen sent les mateixes dels darrers anys. Alguns consideren que aquest conjunt de bombetes han quedat antiquades i que poder s’haurien de canviar per llums amb més estil “segle XXII” com han fet poblacions veïnes. Però si analitzem la situació de crisi per la qual està passant el país, i de ben segur que també la nostra ciutat, és comprensible que l’Ajuntament decideixi reciclar i anar tirant amb les llums que tenim. Clar que, pel que tenim entès, la inversió que es fa a l’hora de col•locar i treure les llums és elevada, doncs pel que sembla és una feina costosa a la qual s’empra setmanes de feina: es comencen a penjar un mes per davant les festes nadalenques i, tot i així, el temps els trepitja cada any els talons, doncs el dia de la inauguració de les llums nadalenques a Sant Feliu encara s’estaven fent “els últims retocs”. El que l’Espiell Ganxó no entén és, com és possible que després de la “currada” dels operaris del enllumenat i dels diners invertits, que de ben segur que no són pocs, hi hagi carrers on les bombetes s’hagin encès la meitat de les festes. Clar que, veure llums apagades dels carrerons que creuen el carrer hospital, o les del Passeig dels Guíxols, o les d’algunes places com la Sant Joan entre altres, a molts ganxons ja no els sorprèn, doncs no és res de nou ja que aquest problema el tenim any rere any. És una queixa que ja em deixat al “fòrum facebook” del programa “Línia amb l’Alcalde” tot i que sabem que molt possiblement rebrem la mateixa resposta que molts veïns ganxons han obtingut durant aquests anys: “déu ser un fallo de connexions, l’any que ve o tindrem en compte”. El que no sabem de quin “any que ve” ens parlen, doncs de moment sembla que el 2009 no era... esperem a veure si és el 2010? Asseguts al Corsari, un veí ens comentava que si aquestes llums no s’han d’encendre per motius d’estalvi d’energia o per problemes de connexió, seria bo llavors que l’Ajuntament no invertís temps i diners dels ganxons en comprar i col•locar aquestes bombetes, doncs boles de cristall fosques penjades de quatre arbres no fan res més que nosa i mal a les butxaques d’aquells que paguem impostos. Quanta raó tens L.M.S, l’Espiell Ganxó s’adhereix a la teva opinió.

I de les llums passem a la que va ser gran anunciada “Fira de Nadal”. Hem llegit tots els comentaris, crítiques i opinions que ens heu enviat molts col•laboradors. I de totes elles podem extreure que són molts els ganxons que no han trobat diferència entre aquesta Fira de Nadal i les Fires d’Artesania que és fan al llarg de l’any a la mateixa rambla Vidal o Passeig. I és cert, doncs de les poques paradetes que hi havia, eren poques les que tinguessin relació amb el Nadal: una de torró, una que tenia algun tió i una que, entre altres coses, s’hi podria trobar alguna figureta o animalet de plàstic pel pessebre. A la resta hi podíem trobar coses com penjolls? Embotits? Pastissos? I un seguit de coses que a la venta que es podrien comprar a qualsevol altre època de l’any. Es tractava llavors d’una “petita estafa”? d’una fira d’artesania camuflada sota el nom de “fira de Nadal”? Fent crítica constructiva, creiem que una fira de Nadal és un bon recurs per fer ciutat, per fer comerç, ... però aconsellem que l’any que ve, per tal d’obtenir més guanys i visitants, la “Fira de Nadal” estigui relacionada amb aquestes festes i no haguem d’anar a visitar les Fires de Girona per buscar un “caganer” com cal.


I de Fires i Caganers anem a la Cavalcada dels Reis. Segons la moció aprovada en el darrer ple, queden prohibides exhibicions d’animals salvatges en determinades activitats i/o espectacles. Moció que l’Espiell recolza només en part i de la qual en parlarem més endavant. Aquesta nova normativa ens creà neguit a molts ganxons, doncs no quedava gaire clar si la cavalcada es faria sobre cavalls, carrosses a motor o veuríem arribar els reis i acompanyants a peu, amb “xiruques” i bastó en mà. Però tot arriba amb normalitat com cada any: els reis i patges amb els seus cavalls arribaren al Museu de les Joguines per recollir les cartes dels infants i feren el dia 5 la seva ruta com sempre fins el pessebre de l’arc de Sant Benet i fins el Teatre. Però hi hagué una cosa que ens cridà l’atenció: mentre veiem passar la carrossa del Rei Baltasar la petita Marina de 5 anys exclamava amb decepció: “mama, està pintat! El rei negre no és negre! Està pintat!”.

Sembla que a alguns responsables polítics i/o als organitzadors de la Cavalcada se’ls ha oblidat que en Gaspar, en Melxor i en Baltasar porten un missatge de diversitat cultural: els Tres Reis provenien d’Europa, d’Àsia i d’Àfrica. Pels nens la il•lusió de conèixer, apropar-se, al seu rei “preferit”, la il•lusió de trobar-se un regal al menjador portat per 3 personatges amb molta màgia, és molt més important que el contingut d’aquell paquet. Però sembla que els adults han perdut aquest punt de fantasia i s’han quedat, únicament amb el concepte “regal” i el consumisme social que aquest comporta. La diversitat cultural s’ha anat introduint als nostres barris, carrers, a les nostres escoles, a les nostres empreses i fins i tot a les nostres famílies, fins a arribar a ser el pa de cada dia: tenim veïns marroquins, equatorians, iraquians, anglesos, bolivians, peruans, alemanys, romanesos, gambians, nigerians, sudanesos, guineans,... És que els organitzadors de la Cavalcada no han trobat cap “moreno” per a representar al rei Baltasar? Per què necessitem pintar-lo? Aquesta setmana un rondó de mames comentaven “la jugada” a la porta de l’escola i alguna barajava la possibilitat de que es tractés d’un problema racista d’algun organitzador. Nosaltres volem decantar-nos millor per la idea de que s’hagi tractat d’un descuit que de ben segur que els organitzadors i/o responsables polítics solucionaran l’any que ve, pel bé de mantenir la màgia d’aquesta diada especial i la il•lusió que aquesta comporta als més menuts.

I per finalitzar aquest popurri nadalenc, només desitjar que hagueu tingut una bona entrada d’any i que aquest Nou Any sigui veritablement l’any 10 per a tots.

24 comentaris:

  1. Totalment d'acord amb tot, només afegir una curiositat que vaig veure al poble vei quan penjaven les llums de nadal. Feien servir un metre perquè totes les llums lligades als arbres i faroles estiguéssin a la mateixa alçada, com aqui.... igual, que pases per l'Avinguda Catalunya i sembla que vas tort.

    ResponElimina
  2. Amb més de 60 mil euros de despesa segur que es pot alguna cosa més que malpenjar els "llums" de nadal.
    Pel que fa a la fira, trobo lamentable que els mateixos comerciants de la zona centre no seguissin la iniciativa, ja que el diumenge a la tarda quasi bé no hi havia obert cap negoci. Igual que la passejada amb "burros", segur que amb els mateixos calers es poden fer altres activitats adreçades als infants i amb millor organització. El problema no ´s l'orientació de la fira (no oblidem que l'objectiu es apropar el comerç als ciutadans) sinò que els mateixos comerciants ja no col.laboren.
    Pel que fa a la cavalgata: recorregut pèssim. Potser comença a ser hora de fer una volta com deu mana per tot sant feliu i no fer camins d'anada i tornada pel passeig. Segur que sortint del camp de futbol, passant per les avingudes, saragossa, balears, canàries, hériz, etc etc fins arribar al passeig i monestir haguès sigut molts celebrat. Pel que fa a la passejada amb els cavalls: que li preguntin a la sra. dels galgos, quant cobrarà per portar les carretes (dubto que ho faci altruistament). I parlant amb codi, l'elecció del rei negre feia una mica de "farum" política i amb això no s'hi hauria de jugar. I no pot ser que per participar com a rei s'hagi de ser "amic" de l'organització. Tothom va reconeixer amb la cara del rei melcior semblances amb el rei gaspar d'altres anys.

    ResponElimina
  3. dieu 60.000 €!!!.........deixeume que me recuperi del ensurt , llastima de diners mal guanyats ,total..... tothom acaba a platja d´aro se els podrian haber estalviat.

    ResponElimina
  4. Pues este año ví que se apilaban un montón de procedimientos monitorios... tenian un par de estanterias llenas en cierto juzgado... en fin, me parece que el 10 será una reedicíón del 9 pero a lo bestia, así que agarrense bien... y no caigan en la tentación de pensar que realmente existen los "duros a cuatro pesetas"...

    ResponElimina
  5. i algú em pot explicar per què les llums de la carretera de Palamós encara sencenen a les nits???? és que allà el Nadal és més llarg??

    ResponElimina
  6. Per gastar mes diners amb la llum i desprès diuen que hi ha crisi a l'Ajuntament. Hi ha crisi per el que els interessa.

    ResponElimina
  7. Totalmente en sintonia con este último. Seguro que alguno se va de mariscada dos veces a la semana (fijo)... y tu a comer sopita y que no falte...

    ResponElimina
  8. eh que tambien se pueden ir de otras cosas, recuerdo un célebre caso de las baleares ...

    ResponElimina
  9. Oye tengo un plan para reducir la factura del alumbrado público a ver a quien se le tiene que presentar el proyecto... me viene a la memoria una canción que dice así: " el que trinca es un trincón y el trincón es el trincante..."

    ResponElimina
  10. Ja que veig que aquest blog va de anonims , doncs seguirem el joc, la veritat l´anonim del 16 de gener a la 1,17, no en té ni idea del que parla.
    Precisament no es barreja mai la politica amb l´organització dels reis, si a vostè li fá il.lusiò ser rei s´apunti a treballar gratuitament per el poble, doncs sempre son les mateixes colles les que s´ho curren.
    I la senyora del galgos com vostè diu i tota l´organització de la cavalcada dels reis s´en fan un fart de currar, perquè despres vinguin xerraires com vostè parlar del que no saben.
    Logicament qui curra tria rei, i qui no curra es fot ,com ara vostè

    ResponElimina
  11. Sembla que el tema del rei negre ha tocat la voraviu a més d'un!!. Deixem de ser tant inocents, tothom juga a fer política encara que no estigui a cap partit polític. No serà l'entrada del rei negre en escena el retorn d'aquell que fuguí...? temps al temps.

    ResponElimina
  12. rara avis! no saps ni de que parles!!. Barrejar els reis amb la política és algu que no s'ha de fer! El que feia de rei negre ho feu com la resta de gent que participa en la cabalgata, de forma altruista i sense esperar res a canvi. si estiguessis a la comissió sabries de què parlo!. La gent com tú són els que ho emboliquen tot i no partcipen enlloc!! Visca els tres reis i visca el rei negre!!!!

    ResponElimina
  13. Anòmin de les 19:32; no sé si ets un innocent o saps realment a què jugues. L'aparició "en escena" de nou del rei negre, no és casual, és lícita i neta si vols, però no casual ni innocent, per tant perquè no dir les coses pel seu nom? D'aquí uns dies sortirem de dubtes, no?

    ResponElimina
  14. a favor d'un rei negre en condicions, que de morenos en sobren18 de gener del 2010, a les 20:54

    perdó si molesto a algu de l'organització però...no és cert que per col·laborar en la cavalgata s'ha de passar un "càsting"?

    ResponElimina
  15. ignorant del que passa18 de gener del 2010, a les 22:54

    Però bueno tanta tonteria, algú em pot dir qui era el rei negre??. Tant important és?? Rara avis parla tu que saps de que va!!

    ResponElimina
  16. la dels galgos, qui és? era el rei negre? Sant Feliu Black Power!!!

    ResponElimina
  17. el rei negre és algu que va aprofitar el moment per començar amb la seva campanya política, aviat t'enteraràs "ignorant" (referint-me al teu pseudonim, no vull ofendre a ningú). No deu faltar gaire perquè la noticia caigui als diaris, i si no espera't no gaire que segur que l'espiell ho penjarà aviat perquè ja se'ls ha fet arribar la informació ;)

    ResponElimina
  18. no estareu parlant del "retornat", aquell que d'entre el mon dels desapareguts ( polítics, es clar ) que ha de salvar sant feliu de les garres del mal del rojos i tornar-la al lloc que es mereix, no?

    ResponElimina
  19. ignorant ( una mica menys) del que passa19 de gener del 2010, a les 18:49

    començo a entendre de què parleu, mira que sou criptics !!!. Resulta que el rei negre torna ser noticia, no pel color del seu maquillatge si no per la forma fosca de retornar a escena. Sembla que ens ho passarem be a SFG aquests mesos. El retorn del nou Mesies, que fugí de nit i en silenci i que retorna de nit i amb la cara pintada, tot una metàfora...

    ResponElimina
  20. la gran esperança "negra"? ha tornat...

    ResponElimina
  21. esperança?? no oblidem que aquest home va robar a sant feliu! si no recordo malament va haver de dimitir (per no dir que el van fer fora indirectament) després d'alguns escandols tipus judicis per malversacions de fons o factures falses, diners desapareguts, i que a sobre cobrava de funcionari quan no anava a treballar, .... no era algo aixi? a mi em sona algu així...

    ResponElimina
  22. ufff quan d´amargat veig escrivint en aquest blog, quin fastic................
    ale menys criticar i mes currar per el poble.

    ResponElimina
  23. amargats? et refereixes als lectors que deixem comentaris en aquest blog? o et refereixes a l'espiell? mira, últim anònim, amb crítiques constructives també es pot treballar pel poble. I qui no critica pot deixar opinió, que tu pots compartir o no, però si sempre respetar, doncs no aquell que no diu el que tu vulguis sentir significa que és un amargat noi. Però bé, si no t'agrada, no llegeixis, ningú t'obliga :P

    ResponElimina
  24. Jo sóc l'anònim del dia 16, i evidenment, no diré el eu nom ni penso donar pistes (hi ha molta mala llet!!).
    No vuy, ni ser rei ni formar part de la comissió de reis, però. Com a ciutadà tinc tot el dret del món a donar la meva opinió, i ja et dic jo que es prou fonmentada (saps que tinc bastanta raó). La sra. dels galgos és la meteixa meleducada (ho dic perquè el respecte envers dels que no opinen igual que ella el té a l'alça del cu..), que ha emplenat els carrers de carretes i carretons que cobren i ha "cansat" als pobres voluntaris que oferien els seus caballs sense cap mena de benefici; i convidava al dinar de "pencaires" de st antoni a la familia, amics i amics dels amics.
    Pel que fa a l'elecció del reis. Estic d'acord, qui curra és rei (quina paradoxa no? Que li diguin al Borbó), a la vista està que per la "seva" comissió han passat diferents associacions prou importants (futbol, creu roja, etc etc etc) que han tinfut que marxar avergonyits per algunes decisions poc democràtiques.
    Ahh, i per posar una mica més de llenya al foc (però sempre de manera constructiva): ja va costar canviar-li el nom al rei "melchor", però potser s'hauria d'anar pensant en canviar el disseny d'alguna carrossa, no?
    I no soc cap amargat, al contrari, dic el que penso allà on em deixen. FELICITATS ESPIELL !!

    ResponElimina